köpek

Ata şehir Köpek Eğitimi

Masum yüzleri ve sevimli bakışlarıyla köpekler kendilerini sevdirmeyi başarırlar. MÖ 12.000 ile 10.000 yılları arasında insanların ilk evcilleştirdiği hayvanlar olan köpekler o günden bugüne sadık dostlarımız olmaya devam etmişlerdir. Evde bir köpekle yaşamayı düşünenler için köpek eğitimi çok önemlidir. Ancak burada köpeğin sahibine de köpeğin tür özellikleri, türün hiyerarşik yapısı, köpeğin karakteri ile ilgili bilgiler eğitmen tarafından düzenli olarak verilmelidir.

Unutulmamalıdır ki henüz yavruyken sahibiyle buluşan köpeğin karakteri en çok vakti geçirdiği sahibinin davranışlarıyla gelişecektir. Bu süreçte bilinçli yapılan eğitimler evde de desteklendiğinde köpeğin ev yaşamına ve sosyal yaşama uyum sağlaması ve kuralları uygulaması kolaylaşacaktır. Ancak bilinçsizce yapılan hatalar köpeğin yanlış davranış geliştirmesine neden olur ki daha sonra verilecek doğru eğitim, öncelikle yanlış davranışın ortadan kaldırılmasını gerektireceği için eğitimin daha uzun sürede ve zahmetli olmasına neden olacaktır.

Köpek Eğitiminde Uygulanan Teknikler Nelerdir?

  Köpek eğitiminde bugün en çok tercih edilen teknik klasik ve edimsel koşullanmayı ödüllendirme sistemine göre işleten pozitif köpek eğitimidir. Bu yöntemde şiddetin ve cezanın yeri yoktur. Ancak fizyolojik ihtiyaçlara dayalı ödüllendirme bir süre sonra ilk zamanlardaki etkiyi göstermez. Bu nedenle ilerleyen süreçte köpeklerin sevgiye ve sevilmeye düşkünlükleri göz önünde bulundurularak baş okşama, oyun oynama, memnuniyetinizi hissettirme gibi psikolojik pozitif pekiştireçler uygulanır. Pozitif köpek eğitiminde belki de adından sıkça bahsettiren tekniklerden biri clicker eğitimidir.

Pavlov’un klasik koşullanma deneyinden de hatırlanacağı gibi bu yöntemde koşullu olmayan bir pekiştireç klik sesiyle koşullu hale getirilerek köpeğin istenilen davranışı göstermesi sağlanır. Örneğin Pavlov köpeklerin salgı sistemleri üzerine yaptığı deneyde tesadüfen keşfettiği bir durum üzerine köpeğe verdiği et ile zil sesini koşullandırarak köpeğin et verilmeden sadece zil sesini duyduğunda da salya salgılamasını sağlamıştır. Cliker sisteminde de klik sesi verilirken köpeğe yiyecek verilir. Yani köpeğiniz istenilen bir davranışı gerçekleştirdiğinde önce klik sesi verilir ardından da yiyecekle ödüllendirilir. Bir süre sonra klik sesi koşullu uyaran haline geldiğinden köpeğiniz klik sesini duyduğunda uygun davranışı yerine getirir. Klik sesinden ya da cihazından hoşlanmayan köpekler için parmak şaklatmak gibi seçenekler de kullanılabilir.

Ata şehir Köpek Eğitimi

Ata şehir Köpek Eğitimi

  Köpekler bilindiği üzere sürü halinde yaşarlar ve her türün kendine özgü hiyerarşik bir sistemi vardır. Yavru köpekler doğdukları andan itibaren annelerinden hem yiyeceğe ulaşma eğitimi alırlar hem de sürünün hiyerarşik yapısını öğrenerek sürüye adapte olurlar. Bu hiyerarşik yapının bilinmesi köpek eğitiminde oldukça önemlidir. Çünkü sürünün liderinin kim olacağını bu yapı sayesinde köpeğinize öğretebilirsiniz.

  Ata şehir köpek eğitimi bünyesinde köpeğinizin ihtiyacı olan tüm eğitimleri verebilmektedir. Özellikle tuvalet eğitimi belki de en can alıcı eğitimlerden biridir. Zira bu sorun çözülmezse bir kâbusa dönüşebilir. Tuvalet eğitimi iç ve dış mekân tuvalet eğitimi olmak üzere iki aşamada verilir. İç mekân tuvalet eğitimi 3-6 ay arasında verilir. Eğitmeniniz bu eğitimi Ata şehir köpek eğitimi merkezinde ya da kendi evinde verebileceği gibi köpeğin yaşadığı evde de verebilir.

Köpeğin başka bir evde bu eğitimi alması eğitim süreci sonunda sahibinin yapması gerekenler konusunda bilgilendirilmesiyle tamamlanır. Küçük köpek türleri için önerilmeyen dış mekân tuvalet eğitimi ise 6. aydan itibaren verilir. Bunun nedeni kas gelişiminin bu ayda eğitime uyumlu hale gelmesidir. Yine köpeğinizin alması gereken önemli eğitimlerden biri de sosyalleşme ve ev içi uyum eğitimidir. Tüm aile bireyleri ile 3-6 Aralığında gerçekleşen bu eğitimle köpeğin evin kurallarını öğrenmesi ve ev halkıyla güçlü bağlar geliştirmesi sağlanır. En önemli eğitim, sonraki eğitimlere temel teşkil eden temel itaat eğitimidir. Temel itaat eğitimi sağlam verilen köpekler daha sonra alacakları ileri itaat eğitimi ve alan koruma eğitimlerinde de başarılı olmaktadırlar. 

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Ata şehir Köpek Eğitimi