Köpekler diğer canlılara oranla yaratılışları gereği sevgi ve sadıklık konusunda farklı olarak doğarlar. Bu da onu insanoğlunun tarihler boyunca en sadık dostlarından biri yapmıştır. Köpekler insanlarla tanıştıktan sonra farklı bir evrim geçirmiş ve bunun sonucu olarak evcilleştirilmiştir. Bununla birlikte köpekler evrim süresince insanlarla bir etkileşim halinde olmuşlardır. Köpeklerin insanların hayatına ilk girişi ise bundan yaklaşık olarak 14 bin yıl önceye dayanır. Bu sonuca ise İsrail’de yapılan kazılar sonucu bulunan bir insan fosilinin elinde yavru bir canlı olmasındandır. Ancak bu canlının kurt mu yoksa köpek mi olduğu günümüzde bile hala netlik kazanmamış bir konudur. Bunun yanında Avrupa, Asya ve Amerika kıtasında da yapılan kazılar sonucu aynı döneme ait bulgulara rastlanması bu görüşü destekler niteliktedir.
Köpeklerin insanlarla tanışması bugün bulunan birçok köpek türünün oluşmasına neden olmuştur. İnsanlar tarafından ilk evcilleştirilen hayvan olarak bilinen köpekler ise göçebe bir yaşam süren insanlarla beraber yaşadığı ve onların atıklarıyla beslediği düşünülüyor. Ancak zamanla insanlarla bir etkileşime geçmesi sonucu köpekler avlanma ve koruma gibi birçok görevde insanın en yakın yardımcısı konumuna gelmiştir.
Köpeklerin davranışları köpek sahiplerine bir şeyler anlatmaktadır. Bu yüzden kişi köpeğinin hareketleri muhakkak dikkatli bir şekilde incelemelidir. Yavru olarak alınan köpekler de ise sahibi tarafından ilk kez evine getirildiğinde korkak, çekingen ve huysuz davranışlarda bulunur. Bunun nedeni annesi ve kardeşlerinden yeni ayrıldığı için ev ortamını yadırgaması ve yabancılık çekmesindendir. Köpek sahibi ise yavru köpeğin bu gibi durumlarını normal olarak karşılamalı ve köpeğin ev ortamına alışması için gereken özveriyi göstermelidir. Bu noktada sadece yavru köpeğe ait bir ortam yaratılarak ve bu yere ona ait olan eşyalar koyarak başlangıç açısından bulunduğu ortama uyum sağlamasına yardımcı olunabilir. Köpek sahibi ayrıca köpeğe muhakkak sevgini göstermeli ve onunla oyunlar oynamalıdır. Böylece köpek kendini ev bireylerinden biri gibi hissedecek ve eve kolayca uyum sağlayacaktır.
Kişi köpeğiyle birlikte yürürken köpeğe takılan tasmanın gevşek olması gerekir. Öncelikli olarak köpeğin tasmaya alışması gerekir. Köpek daha yavru iken tasmaya alıştırılmalıdır. Bu alışma sonrası tasma köpeğe normal gelecek ve onu sıkmayacaktır. Köpeğe ilk tasma takmak biraz zor olabilir. Bu, köpek yemek yerken veya oyun oynarken yapılabilir. Köpek diğer şeylerle meşgul olduğu için tasmaya dikkat etmeyecektir. Köpek tasmaya alıştıktan sonra ise bir süre kişi tasması takılı bir şekilde köpekle birlikte yürüyüşlere çıkmalıdır. Bu yürüyüşler sırasında köpek kişiye uyum sağlayıp yürüyor ve tasmayı çekiştirmiyorsa köpek ödüllendirilmelidir. Bu noktada köpek, sahibini bir yere sürüklememelidir. Köpek böyle bir davranışa girer ise kişi durmalı ve köpeği yanına çağırmalıdır. Böylece köpek kontrolün kişide olduğu anlayacak ve tasmayı çekiştirmeyecektir.
Köpeklere pek çok farklı eğitim metoduyla eğitim verilebilir. Bu köpeğin üstün bir zekaya sahip olmasından dolayı kolayca yapılır. Köpeklerde öğrenme ise hareketleri tekrar yaparak oluşur. Ancak köpek doğru olan davranışı her yaptığında ödüllendirilmelidir. Böylece köpek doğru davranışa ulaştıktan sonra bu davranışı aklına kazır. Çünkü sonucunda kazanacağı bir ödül vardır. Köpeklerdeki bir diğer öğrenme metodu ise şartlı refleksle öğrenmedir. Bu metotta kişi köpeğe bir davranış yaptırmadan önce onu bir uyaran yoluyla şartlaması gerekir. Bununla birlikte daha birçok metot uygulanırken uzun süren bir sabır ister. Bu noktada doğru bir köpek eğitimi veren güvenilir ve kaliteli bir hizmet sunan Köpek Eğitimi Akbaş İstanbul köpek sahiplerine yardımcı oluyor. Sahip olduğu uzman eğiticiler ve doğru verilen eğitimler nedeniyle Köpek Eğitimi Akbaş İstanbul, köpek eğitimi konusunda kişilerin tercih etmesi gereken yerlerden biridir.
Köpek Eğitimi Akbaş İstanbul
Yorum Yaz