İnsanların olduğu kadar, toplum için iyi eğitilmiş bir köpeğin varlığı da oldukça önemlidir. Toplum açısından değerli, sevilen ve mutlu bir yaşam biçimi olan bir köpeğin herkes sahibi olmak ister.
Köpeklerin ve sahiplerin arasında her zaman iyi bir ilişki olması gerekmektedir. Bu iyi ilişki de sevgiye, güvene, sadakate dayanmaktadır. Çoğu insan da her anlamda ve yer de köpeğinin üzerinde kontrol sahibi olmayı istemektedir. Ancak bazı bilinçsiz insanlar köpeklerini acımasızca eğiterek onların istediklerini yapmalarını sağlamaktadırlar. Bu davranışlar köpeğin güvenini sarsacağı için ne kadar çabalarsanız çabalayın köpekten hiç bir zaman maksimum verimi alamayacaksanız. Çünkü sevgi ile eğitilen bir hayvan her ne koşul da olursa olsun sahibinin sözünden çıkmaz ve bir komut beklemek için sahibiyle göz temasından kaçınmazdır.
Köpeğinizi kendiniz eğitecekseniz veya bir eğitim kampına göndereceksiniz, büyük bir köpek almaktan kaçınmalısınız. Köpeğin yaşı ne kadar küçük olursa eğitilmesi ve sahibine bağlanması o kadar yüksek olacaktır. Köpeğin iyi bir eğitim alması için köpeğinizde oluşan davranış bozukluklarını sabırla düzeltmeniz gerekecektir. Bunların yanı sıra önemli olan “temel itaat” eğitimini çok gecikmeden köpeğinize öğretmeye başlayınız.
İyi eğitilen köpeklerin çoğu ülkemiz de oluşan ve insanların müdahale edemediği pek çok yer de kullanılmaktadır. Örneğin bir polisin uyuşturucu aramalarında çok iyi eğitilmiş bir köpek, uyuşturucunun nereye saklanırsa saklansın üstün özelliklerinden biri olan koku alma sayesinde çok kısa bir sürede sonuca ulaştıkları bilinmektedir.
Peki, kokusu olmayan bomba gibi sorunlarda köpek nasıl hareket eder?
Bomba da herhangi bir koku olmadığı için köpek burada koku duyularını kullanamaz. Bomba köpeği eğitimi iki şekil de yapılmaktadır. Burada köpeğin itaat özelliği kullanılmaktadır. İlki bombaya olan köpeğin itaati diğeri de sahibine olan itaatidir. Bir köpeğin eğitimi 16 ile 18 hafta arası kadar sürmektedir. Köpekler gördükleri eğitimin sonucunda yüzde 90’nın üstünde not aldıklarında sahalara çıkarak görevlerine başlamaktadırlar.
Bomba için eğitilen köpeklerin eğitimi ile narkotik köpeklerin eğitimleri birbirleri ile aynı şekil de ilerlemektedir. Aralarında ki tek fark narkotik köpeği uyuşturucuyu bulduğunda onu bulduğu yerden bir önce çıkarmak ve teslim etmek içgüdüsü ile bulunduğu yerden çıkarmaya çalışacaktır. Bomba eğitimi köpeğinin ise asla bombaya dokunmaması gerektiği aşılanarak, sadece bulduğu yeri göstermesi beklenmektedir. Bu köpeklerin bombaya dokunmaması için eğitim sırasında bombayı bulduklarında oturmaları istenir.
Çünkü köpek bombayı bulduğunda oturma düzenine geçerse, bomba ile arasındaki dokunma içgüdüsü minimum seviyeye inmiş olacaktır. Köpeğin bombayı bulduğunda asla yatması beklenmez. Çünkü köpek yatma pozisyonu alacak olursa bombaya dokunma işlemi o kadar yüksek olacaktır. Köpeklerin bombaya dokunmaması için verilen eğitim sürecinde çelişki eğitimi de köpeğe aşılanmaktadır. Bu sayede köpeğin sahibi, bombaya dokunmayacağından emin olarak görev arkadaşlarına bombanın yerini gösterebilmektedir.
Çeşitli patlayıcı maddeleri de bulabilmektedirler. Örneğin; Amonyum nitrat, Patlama menzili 5.757m/sn, Patlama menzili 6.364m/sn, Patlama menzili 8.182m/sn, Patlama menzili 7.576m/sn, dumansız barut, kara barut, nitrogliserin, trinitro toluen, petn (Pantaeritrol terranitrat), c-4, c-3 sikloid maddeleridir.
Patlayıcı madde olan bombaların içlerinde ki etken maddelerin kokusunu köpekler çok rahat duyabildikleri için bombayı bulma işleri de o kadar kolay olmaktadır. Teröristler patlamanın etkileyici olması için, çok derine bombaları yerleştirmedikleri için köpeklerinde bulma işlemi o kadar kolay olmaktadır. Yerin 1 metre altında bile bomba yerleştirilse eğitilen köpekler çok kısa bir sürede eşsiz koku alma duyguları ile bombayı bulabileceklerdir.
Bomba Köpeği Eğitimi
Yorum Yaz