Köpeğin eğitimine yavruyken başlanması çok önemlidir. Çünkü köpek yavruyken öğrenmeye daha açık olduğu için daha hızlı öğrenir. Maslak köpek eğitimi köpekleri yavruyken eğitmeye başlıyor. Köpek eğitiminde köpek eğitim kursları köpek eğitim kitapları veteriner desteği köpek eğitim çiftlikleri gibi bir çok seçenek vardır ve bu seçenekler içerisinde en çok tercih edilen yöntem maslak köpek eğitimi gibi uzman personelleriyle kaliteli bir şekilde hizmet veren köpek eğitim çiftlikleridir. Ancak hangi yöntem tercih edilirse edilsin bilinmesi gereken bazı önemli kurallar vardır.
1- Köpekler çağrışım yoluyla öğrendikleri için köpek eğitime olumlu cevap verdiği ve iyi bir şey yaptığı zaman mutlaka hemen o anda ödüllendirilmelidir. Tekrar iyi bir şey yaptığı zaman bir ödül geleceğini bilmesiyle komutları daha kolay öğrenmeye başlayacaktır. Bu ödül köpeğin sevdiği bir oyun övgü içten bir sarılma mama ya da bunların hepsi birden olur.
2- Eğitim günde 5 en fazla 6 kez verilmeli.
3- Köpeğin dikkati çok çabuk dağıldığı için eğitim sırasında sık sık molalar verilmeli.20 dakika eğitimin ardından 5 dakika mola şeklinde olmalıdır.
4- Köpeğe sadece tek bir yerde değil farklı ortamlarda eğitim verilmeli evde dışarda parkta gibi.
5- Eğitim esnasında köpeğe bağırmak dövmek yada şiddet uygulamak kesinlikle çok yanlıştır.Bu davranışlar köpeğin psikolojisini bozarak onun mutsuz ve hırçın olmasına ve netice olarak da eğitime yanıt vermemesine neden olur.Bunun yerine yapması istenmeyen davranış dikkate alınmamalı o orada yokmuş gibi davranılmalı.Ancak elektrik kablosu çiğnemek gibi tehlikeli hareketler yaptığı taktirde o yokmuş gibi davranmak olumsuz sonuçlar doğuracağı için bu tip tehlikeli hareketler şiddet uygulamadan ve bağırmadan önlenmelidir.Bağırmadan normal ve kendinden emin bir ses tonuyla hayır denerek bu olumsuz davranış engellenir ve köpek olumsuz davranışı bıraktığı anda öpüp severek ödüllendirilir.
Gel Komutu Nasıl Öğretilir?
Köpek uzaktayken sert bir ses tonu ve köpeğin ismiyle gel diye seslenilir. Gel diye seslenirken bir yandan da iki el birbirine vurulur yada bir el bacağa vurulur.
Bak Komutu Nasıl Öğretilir?
Baş ve orta parmakla şık sesi çıkarılarak sert bir şekilde bak denir. Bak komutunun amacı köpeğin dikkatini çekmek ve onu bir şeye yönlendirmektir.
Hayır Komutu Nasıl Öğretilir?
Köpek istenmeyen bir davranışta bulunduğu zaman sert ve ciddi bir ses tonuyla hayır denir. Hayır kelimesi parmak işaretiyle de desteklenir.
İzle Komutu Nasıl Öğretilir?
Köpek eğiticinin sol tarafında kalacak şekilde yürünürken köpeğin sağ omzu eğiticinin sağ diziyle aynı hizada olmalıdır. Köpek bu hizayı bozarak öne veya arkaya geçerse köpek öne ya da arkaya yani eğitmenler aynı hizaya çekilerek izle ya da takip denerek her ileri gitme yada geride kalma durumunda bu komut tekrarlanır.
Kal Komutu Nasıl Öğretilir?
Avuç içi köpeğin burun hizasına getirilip köpeğe kal denir. Bu emir köpek otururken ayakta yada yürürken yani kısacası her pozisyonda verilebilir.
Yat Komutu Nasıl Öğretilir?
Köpek eğiticinin vücuduna paralel bir şekilde yatarken yat komutu verilir. Eğer köpek kalkmak isterse hayır komutu verilerek köpek engellenir. Kalk komutu da yat komutuyla bir arada öğretilir.
Otur Komutu Nasıl Öğretilir?
Eğitmen köpeğin karşısında durarak sağ elin parmakları bitişik olacak şekilde avuç içini köpeğin burnunun üzerine doğru uzatarak otur emrini verir.
Ara-bul Komutu Nasıl Öğretilir?
Bu eğitim köpeğin sevdiği bir oyuncakla yapılırsa çok verimli olur.
Sevdiği oyuncak köpeğe koklatıldıktan sonra saklanır ve köpekten bulması istenir.
Tut Komutu Nasıl Öğretilir?
Tut komutunun öğretilmesi hareketli nesnelerle daha kolay olacağından top veya frizbi ile yapılır. Top veya frizbi atılarak köpekten yakalaması istenir.
Atla Komutu Nasıl Öğretilir?
Atla komutuyla köpekten yüksek bir engeli aşması istenir. Eğitici köpekten aşmasını istediği engeli onunla birlikte aşmalıdır.
Maslak Köpek Eğitimi
Yorum Yaz